Home

Antonín Švehla: Když má sedlák, mají všichni.

Kde začíná právo silnějšího, tam končí demokracie

úterý 9. ledna 2018

Umělé maso na náš stůl

V Německu si po vyslovení slova Wiesenhof každý představí drůbež.  Hodně drůbeže. Wiesenhof, lépe řečeno mateřská společnost PHW, je největším výrobcem drůbeže v Německu. Ale nyní společnost PHW z Visbeku v kraji Vechta jedním okem hledí zcela odlišným směrem. PHW vstupuje do vývoje uměle vyráběného masa.

Společnost PHW získala menšinový podíl v izraelské společnosti Supermeat, uvedl generální ředitel PHW Peter Wesjohann. "Naši angažovanost vidíme jako strategické partnerství," řekl. Předpokládá, že za několik let přijde poptávka po uměle vyrobeném masu. Vyrábí se tak, že se v laboratoři napodobují zvířecí svalové buňky, až se vytvoří hmota podobná masu.

Tyto experimenty nejsou zcela nové, první hamburger vyrobený z umělého masa byl představen před pěti lety. Nicméně podle studie Institutu  pro technologie (KIT) je výroba laboratorního masa stále složitá a možná pouze v malém množství. Přesto, vědci zjistili, že v budoucnu takzvané Vitromaso může s ohledem na růst světové populace, změny klimatu a ochranu zvířat vyřešit problémy lidské výživy.

Izraelský výrobce předpokládá, že do tří let může do restaurací dodávat první generaci uměle vyrobeného masa. „V dalších 2 až 5 let by výroba umělého masa mohla být na takové výši, že bylo dodáváno do supermarketů a potravinářských obchodů .

Přesný podíl PHW v izraelské společnosti je zatím tajný.

Žádné komentáře:

Okomentovat